Activitats i Campanyes

TALLER SOBRE SÈRIES de TV, VIDEO-JOCS I CINEMA

 

Taller sobre sèries de TV,  vídeojocs i cinema amb una nova perspectiva

Dissabte dia 4 de novembre, a les 11 del matí a L’Ideal d’Olot, va tenir lloc un taller dinamitzat per Marta Roqueta; periodista, fundadora i editora de Zena; revista que analitza la cultura popular amb perspectiva de  gènere, raça, lgtbi i diversitat funcional.

El taller va ser molt interessant ja que vam aprendre a analitzar sèries, pel·lícules i vídeojocs des de nous punts de vista. Vam aprendre moltes coses noves com ara: què és el “white washing”, el “síndrome de la barrufeta” o “el principi de trinity”.

Per sort,  cada vegada hi ha més guions, còmics i video-jocs que eviten caure en estereotips masclistes, racistes, transfòbics o homofòbics  i que ens ensenyen que nous referents són possibles!!

No obstant això, hem de seguir lluitant perquè la veu dels col·lectius feministes, lgtbi+, persones amb diversitat funcional i persones racialitzades sigui valorada i acceptada arreu.

Aquesta activitat va ser possible gràcies a la col·laboració de la residència Fàber i de l’Ideal Espai per Joves d’Olot.

Actes 11 de març de 2017 a Olot

JORNADA EN MOTIU DEL 8 DE MARÇ

El proper dissabte 11 de març de 2017, la Dalla feminista de la Garrotxa ha organitzat una jornada en motiu del 8 de març (dia de les dones treballadores).

Matí: MURAL COL.LABORATIU

A partir de les 10 del matí ens repartirem per diferents punts de la ciutat per fer un mural col.laboratiu amb cartolines (començarem pel Pavelló d’Esports Municipal i per l’Escola del barri de Sant Roc i acabarem al Firal) L’objectiu serà reflexionar com ens imaginem una societat lliure de masclisme i què podem fer cadascuna i cadascun de nosaltres per a arribar-hi.

TOT SEGUIT: DINAR POPULAR

A les 14.00 a la Plaça Cinema Colon us convidem a portar un plat de menjar per a compartir. Nosaltres posem les taules, les cadires, plats i coberts.

Tarda: TALLER DE GLOSA FEMINISTA

A partir de les 16.00 de la tarda, a la mateixa plaça, tindrà lloc un taller de glosa feminista a càrrec de Marta Rius (http://martarius.blogspot.com.es) La glosa és una  composició popular, oral i rimada, normalment improvisada que farem servir per a expressar les nostres reivindicacions.

Marta Rius
Marta Rius

 

Formació interna sobre feminismes culturals, històrics i religiosos

Jornada de formació  interna Feminismes històrics

El moviment feminista no és un dogma, sinó que és la suma de moltes inquietuds, la suma d’estratègies  i d’accions, escollides en funció de cadascun dels contextos històrics, geogràfics, religiosos…La majoria han nascut per acabar amb el patriarcat i generar connexions i sororitat entre dones. Però, evidentment, no tots tenen els mateixos objectius, perquè cada realitat genera unes reaccions i unes necessitats que cal adaptar a cada situació.

Ahir, 4 de febrer del 2017, les membres del col·lectiu feminista la Dalla Garrotxa vam voler aprofundir en la història dels feminismes per a conèixer millor d’on venim i decidir cap on volem anar. Vam explorar i vam debatre sobre les contradiccions que a vegades ens genera la nostra lluita, sobre la manca d’informació  i coneixements que tenim sobre els feminismes no occidentals, sobre la necessitat de generar connexions i crear noves estratègies, i moltes altres coses més que ens guardarem per nosaltres, per totes les que vam formar part d’aquesta magnífica jornada al Mas Can Salavia, de Mieres (la Garrotxa).

Matí

10.00-11:30 Viatge històric. Feminismes que han predominat a occident, des de la Revolució Francesa fins a l’actualitat.

11.30- 12.00 Pausa

12.00-13.30 Feminismes culturals, geogràfics i religiosos

13:30-14.00 Debat / Reflexions

Tarda

16.oo-17.00 Kahoot

17.00-18.00  Dinàmiques de teatre relacionades amb la formació

18.00-19.00 Mural de valoració i tancament de la jornada

 

formació dallaFeminismes culturals
mural
formació feminismes2

Estrenem canal de YouTube amb un vídeo molt especial

Ei! que les de la Dalla estrenem canal de YouTube

Que esteu fartes d’escoltar tot el dia la mateixa música? No patiu, hem creat una llista de reproducció de cançons feministes!
https://www.youtube.com/watch…

Que voleu veure els vídeos de les accions que hem fet? Només heu d’obrir el canal i fer-vos subscriptores!

Per celebrar-ho volem recuperar el vídeo d’una acció de carrer que vam fer l’any passat, i que per problemes tècnics no es podia veure a tots els dispostius, després de remanar una mica ho hem pogut arreglar!

Agressió masclista a Olot

Reflexions entorn a l’agressió masclista que ha tingut lloc a Olot

Davant l’agressió masclista que ha tingut lloc a la nostra ciutat, Olot, volem compartir unes quantes reflexions, tant per comentaris que ens han arribat com per la forma de tractar la notícia d’alguns mitjans, no tots evidentment. Hi ha professionals que han fet molt bé la seva feina, però malauradament convidria que d’altres es posessin al dia:

1- Considerem que l’expressió “violència domèstica” no és del tot adequada perquè redueix un problema estructural a l’àmbit de la llar.  Fa temps que per aquests casos es considera millor utilitzar les expressions “violències masclistes”,”violències de gènere” o, directament, “terrorisme masclista”, ja que ajuden a comprendre millor que no es tracta d’un cas aïllat o individual sinó que forma part d’un problema social. (Recordem que la violència contra les dones és un problema  fruit de la persistència d’elements patriarcals, i no únicament una qüestió de desavinences entre els membres d’una parella).

2- D’acord amb el sociòleg noruec Johan Galtung, des del punt de vista del periodisme de la pau, caldria parlar periòdicament de la violència de gènere i sensibilitzar sobre el tema, enlloc de limitar-se a informar cada vegada que es produeix una agressió o una víctima. Cal plantejar-se quin sentit té que la violència de gènere sigui d’actualitat tan sols quan es produeix un nou assassinat i, sobretot, quina és la responsabilitat dels mitjans de comunicació davant un fenomen que afecta no només a les dones víctimes, sinó a tota la societat.

3-Considerem totalment irrellevants determinats detalls donats a l’article de El Punt Avui, on consten noms i cognoms, i descripcions del tot desafortunades i de caire sensacionalista.

4- Volem posar a la disposició de les persones que vulguin realitzar notícies o emetre qualsevol opinió sobre aquest tema que existeixen unes pautes per a no tractar la qüestió d’una forma sensacionalista. Es tracta d’un seguit de recomanacions sobre el tractament de la violència de gènere als programes informatius i d’entreteniment als mitjans de comunicació publicades l’any 2004:

http://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/mco_recomanacions_tractament_violencia.pdf

cropped-laDALLA_Garrotxa-2.jpg

Denunciar la publicitat sexista avui és més fàcil!

Bústia Participativa per a denunciar amb la publicitat sexista.

Des de la Dalla Garrotxa volem donar a conèixer una nova eina per a denunciar la publicitat sexista. Es tracta d’una iniciativa de Dones Juristes de Catalunya, que ens facilitarà la feina i ens ajudarà a combatre els rols discriminatòris.

Les denúncies es podran fer directament a través de la web www.rolssexistesnogracies.cat, al correu electrònic rolssexistes@donesjuristes.cat o amb l’ús del hashtag #RolsSexistesNoGràcies

Us deixem amb el comunicat de Dones Juristes sobre aquesta iniciativa:

“Volem combatre la pervivència d’estereotips i models sexistes i discriminatoris a la publicitat, sabem que és un repte complex però essencial per tal eliminar els obstacles que impedeixen abastar una territòri lliure de violències i d’estereotips de gènere.

Els mitjans de comunicació són els principals escenaris de la representació de gènere; els espais més poderosos de la societat per a crear i transmetre estereotips, i la publicitat és el gènere comunicatiu amb més influència entre la ciutadania.

El missatge publicitari no és neutre, no es limita a projectar i a condicionar les decisions de consum sinó que educa la nostra mirada, crea i conforma imaginaris, actituds, valors i conductes i ens posa en contacte amb un estil de vida atractiu, sense el qual no aconseguirem ser feliços.

De vegades de forma directa, i d’altres de forma subtil, la publicitat continua promovent models i rols de gènere tradicionals, amb termes discriminatoris,  representa imatges masculines per tractar de donar més autoritat al missatge; allunya les dones dels espais de presa de decisions; devalua les tasques domèstiques; mostra imatges de dones subordinades als homes, i amb uns estàndards de bellesa poc realistes; utilitza la dona com a objecte sexual i el seu cos com a reclam de productes adreçats als homes, i representa imatges de violència i d’ incitació a les violències masclistes, de control i dominació de l’home sobre la dona.

El sexisme és un producte cultural i educatiu; els rols s’aprenen des de la infància i la publicitat és fonamental  per la creació i transmissió d’aquests rols; la publicitat crea, potencia i perpetua etiquetes i discriminacions sexistes.

Obrim un pàgina web www.rolssexistesnogracies.cat   amb informació legal i  publicació de tota la normativa internacional, estatal i catalana sobre publicitat sexista, pàgina que estarà oberta a les queixes sobre continguts publicitaris sexistes o que incloguin imatges estereotipades de les dones, el que anomenem la Bústia Participativa.

Crearem també un llistat d’empreses i marques que fan ús de publicitat sexista i

discriminatòria, que actualitzarem periòdicament i que intentarem viralitzar a través de les xarxes i canals socials, promovent la pressió social i el boicot a les esmentades empreses.”

No esperis més i denuncia!!

Pintades aparegudes en el mural contra la pressió estètica a Olot.

Comunicat de la Dalla sobre les pintades aparegudes en el mural contra la pressió estètica a Olot.

Avui hem despertat amb la impotència contra un altre atac cap a la nostra llibertat, cap a la nostra integritat com a persones que volem viure en igualtat, cap a la nostra manera d’estar en aquesta societat.

Sí, segurament molts direu que no n’hi ha per tant, que només és un mural, una pintada o una gamberrada. Però no. Això va molt més enllà.

És la trista idea que perviu entre nosaltres de superioritat davant la nostra llibertat.

És la ridícula idea de tenir el dret d’opinar sobre els nostres cossos, de decidir què està o no bé; de materialitzar el nostre cos i de convertir-nos en purs objectes que segueixen uns falsos estàndars estètitcs.

És la vergonyosa idea de fer-nos sentir en el punt de mira i de sentir-vos amb l’autoritat i la possibilitat de decidir que les vostres idees són les bones, certes i úniques.
És la patètica voluntat de provocar, d’enganyar i de perpetuar el que volem erradicar.

Però deixeu-nos donar-vos les gràcies. Sí, gràcies per ser el més pur retrat del masclisme; gràcies per fer visible que això no s’ha acabat; gràcies per aconseguir que tots aquells que ens calquen de boges, histèriques i radicals vegin que això que aquest ideal masclista segueix molt viu!

És a dir, gràcies per fer-vos visibles perquè nosaltres ja som conscients dels petits masclismes de les nostres vides quotidianes, però tal pintada permetrà a molta més gent recordar a quina societat retrògrada, missòginia i desigual vivim.

Així que tot i que ens dolgui, ens faci mal i ens avergonyeixi esperem que serviu per obrir els ulls a les persones, per sentir vergonya davant d’aquests comportaments, per “radicalitzar-nos” una mica més, i tallar amb aquests comportaments amb el rebuig social. Perquè no permetrem cap agressió més!

Col.lectiu feminista la Dalla

PUBLICITAT MASCLISTA

Publicitat masclista a la Garrotxa?

Darrerament diverses persones de la comarca ens han fet arribar les seves queixes perquè han detectat anuncis amb continguts sexistes per part d’empreses i entitats locals.

En els dos casos, que fins ara hem denunciat públicament, hem aconseguit que la publicitat fos retirada. Ara bé, també hem detectat que hi havia molta gent que no entenia perquè ho denunciàvem. Per això hem decidit fer una mica de pedagogia al respecte.

El cas del cartell del Mercat de les Emocions de Besalú

Ens ha preocupat especialment la reacció que ha generat la retirada dels cartells publicats pel Mercat de les Emocions de Besalú. Per això, com a Dalla hem decidit emetre un comunicat per tal d’explicar millor perquè ens hem posicionat en contra d’aquest tipus de publicitat.

Comunicat de la Dalla davant els insults rebuts

No a la publicitat masclista a la Garrotxa

1- El problema no és la model, ni les posicions eròtiques, ni si és prima, grassa o guapa. Estem molt d’acord amb l’alliberament sexual de la dona. Si enlloc d’un mercat o una patida d’escacs el que s’anunciés és una fira eròtica, un vibrador, o uns sostens no tindriem cap problema amb l’anunci, però no és el cas.

2- El problema no és que siguem neuròtiques o no hi entenguem gens de disseny de cartells. El problema és que si s’utilitza el cos d’una dona amb poca roba com a reclam per vendre estàs cossificant a aquella persona, estàs donant a entendre que és un objecte sexual que pots fer servir quan et dona la gana, fins i tot per vendre.

3- El problema no és que ho diguem nosaltres, el problema és que hi ha una llei que ho reconeix i un ajuntament que ens recolza. Si no tinguessim raó creieu que l’alcalde de Besalú haguès demanat la retirada dels cartells?

4- El problema no és el mercat, ens sembla molt bona iniciativa fer un mercat de segona mà, el que no ens sembla bé és que s’utilitzi el cos i la sexualitat femenina per promocionar-lo, perquè no tot s’hi val per vendre.

5- El problema és que nosaltres mai hem insultat a ningú i, en canvi, sí que hem estat insultades per la persona que porta la pàgina de facebook del Mercat de les Emocions, que ens ha titllat de feixistes.

6- El problema és que hi ha moltes persones que normalitzen aquest tipus de publicitat perquè l’han vista en pubs, discoteques, la televisió etc. i no entén que això ens perjudica com a dones. Per això, a partir d’avui anirem enllaçant tot d’articles per a fer pedagogia sobre com hauria de ser la publicitat per ser respectuosa amb tothom.

7- El problema no és que nosaltres odiem els homes. No, no odiem a ningú. Si en un cartell s’utilitzés o es degradés a un home tampoc ens agradaria. De fet, fa poc vam fer una xerrada sobre el paper dels homes en el feminisme perquè considerem que hi poden tenir un paper important. Nosaltres no coneixiem el dissenyador, no el valorem com a persona, simplement pensem que s’ha equivocat i que tothom té dret a rectificar, esperem que s’ho replantegi.

8- S’apel·la a la llibertat d’expressió. Doncs ens sap greu hi ha temes com el racisme, el masclisme i l’homofòbia amb els quals no pots dir el que et dona la gana, i no només perquè està tipificat legalment, sinó perquè estan en joc coses com el foment de la violència de gènere, les agressions sexuals i els problemes alimentaris.

Col·lectiu Feminista la Dalla Garrotxa. Juliol 2016.

DIA CONTRA LES LGTBIQ+ FÒBIES

COMUNICAT DE LA DALLA SOBRE LES  LGTBIQ+ FÒBIES


El 17 de maig es celebra el dia contra totes les fòbies i discriminacions que pateixen les persones que qüestionen els fonaments del sistema heteropatriarcal i la CISnormativitat amb la seva opció sexual i de gènere.

Aquesta data va ser escollida degut a que el 17 de maig de 1990 l’assemblea general de l’OMS va retirar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Tot i això, la lesfòbia, l’homofòbia, la transfòbia, la bifòbia, l’interfòbia… com totes les formes de discriminació per raó de gènere o opció sexual són presents encara en la nostra societat.

De fet, mentre que l’homosexualitat va ser eliminada d’aquesta llista, la transexualitat encara és diagnosticada com un “trastorn de la identitat de gènere”, i les persones transexuals que deideixen hormonar-se i operar-se són obligades per les institucions mèdiques a seguir un tractament psiquiàtric sotmès a un sistema de binarisme de gènere en el que et fan escollir sentir-te dona o home, anul·lant totes les possiblitats intermitges i obligant-les a complir els estereotips de gènere i els cànons estètics d’aquell gènere que, malgrat ser diferent a l’imposat al néixer, no deixa de ser una altra opció imposada. I tot això no respòn a res més que una violència sistemàtica cap a les persones trans.

El fet que aquest dia es celebri només des del 2005, que a països com Mauritània o Afganistan l’homosexualitat estigui penada de mort o que el matrimoni entre persones del mateix sexe encara no sigui legal a tot arreu ens fa veure que la LGTBIQ+fòbia continua encara molt present. Tot i això, no ens cal anar lluny per veure con la LGTBIQ+fòbia és present en la societat actual. A Catalunya, l’any 2015, es van registrar 113 denúncies per agressions per LGTBIQ+fòbia o altres discriminacions.

És per tot això que des de La Dalla – Col·lectiu Feminista de la Garrotxa reivindiquem aquest dia perquè no passi desaparcebut, i reivindicar que ens cal seguir lluitant fins l’erradicació de la LGTBIQ+fòbia.

Contra la LGTBIQ+fòbia, LA LLUITA ÉS L’ÚNIC CAMÍ

Olot, 17 de maig de 2016
Col·lectiu Feminista La Dalla

IDENTITATS SEXUALS NO BINÀRIES

Campanya de sensibilització sobre les identitats sexuals no binaries. 

Els mesos de maig i juny d’aquest any 2016, el Col·lectiu Feminista la Dalla realitzarà una campanya sobre la diversitat de les identitats sexuals mitjançant les xarxes socials de l’entitat (facebook i twitter).

El seu objectiu?

Poder entendre la realitat de moltes persones que no es senten identificades dins el sistema binari i que les possibilitats de sentir-se, viure i expressar-se són infinites.

En primer lloc, volem aclarir que el sexe biològic d’una persona no sempre es correspon amb el seu gènere. A més no només existeixen dos sexes (mascle/femella), dos gèneres (home/dona), dues expressions de gènere (femenina/masculina) i dues orientacions del desig (heterosexual/homosexual). Sinó que hi ha moltes altres realitats entre mig d’aqueta concepció de sexe-gènere: la intersexualitat, la transexulitat, la plurisexualitat, la asexualitat, el transgènere, etc.

Les persones som molt més complexes i riques del que planteja el sistema binari, i, per sort, existim més enllà de les categories, esmunyint-nos de l’avorrida “normalitat” i qüestionant-la amb els nostres cossos, les nostres pràctiques, desitjos i expressions.

Conèixer aquestes diferents realitats ens permet ampliar la nostra mirada, a més de trencar amb estereotips de normalitat que simplifiquen. És important saber que existeixen realitats més enllà del model binari tradicional que ha limitat i limita moltes formes sentir i estar al món. La normalitat és arbitrària i el model acceptat fins ara és obsolet i limitador per acollir una realitat, on existeixen múltiples variants i un gran rang de facetes on es pot situar un ésser humà.

Per tot això, la intenció de la Dalla és convidar-vos a informar-vos sobre el tema, per obrir la ment i no caure en prejudicis i, sobretot, per poder viure amb RESPECTE cap a la diversitat existent en la societat

El coneixement i el respecte ens fan més lliures!