8 DE MARÇ 2016

Ocupant l’espai públic, transformant l’espai privat

En motiu del 8 de Març, dia internacional de les dones treballadores,  la Dalla de la Garrotxa, juntament amb les feministes Malapècora de Girona, Heretges de Banyoles i Feministes de la UdG, hem decidit realitzar una campanya per tal de reivindicar el paper de les dones en l’espai públic, ja que considerem que actualment encara no hi tenen una presència igualitària.

Els carrers de la ciutat d’Olot, per exemple, porten majoritàriament nom d’home. A més a més, en altres espais de reconeixement públic com el pregó de Festes del Tura o “la galeria d’olotins” de la Sala de Plens de l’Ajuntament, les dones hi són poc representades. Des de 1966 fins avui, de 50 pregons realitzats, només dos han estat elaborats per dones: Margarita Casacuberta i Maria del Tura Bolòs, la resta els  han protagonitzat homes o bé entitats rellevants de la ciutat. El mateix passa a la Sala de Plens on només hi ha reconeguda la trajectòria d’una dona: Lliberada Ferrerrons.

Exposició de carrer: “Les dones hi érem, hi som i hi serem”

El mateix dimarts 8 de març, quedarà instal·lada a la Plaça Clarà, una exposició de carrer titulada: “Les dones hi érem, hi som i hi serem”. Gràcies a la qual es podrà conèixer la trajectòria vital d’activistes feministes i pels drets civils, humans i polítics, dels 5 continents.

Per tal de poder aprofundir en la trajectòria vital de totes aquestes dones i reivindicar el seu reconeixement i presència pública,  el dissabte  12 de març, a les 19:00 tindrà lloc una ruta pels carrers de la ciutat.  En aquesta ruta, que començarà al carrer Ramon Guillamet, es proposaran noms de dona  pels carrers de la ciutat d’Olot de forma simbòlica i temporal, alternativament als existents. A més a més, al llarg del recorregut, s’aniran relatant els fets més importants de la biografia de cadascuna d’aquestes dones.

Teatre Feminista: “Les dones indomables”

El mateix dissabte 12 de març a les 20:30 a l’Ideal Espai per Joves, el grup de Teatre Feminista de la Dalla s’estrenarà amb una petita representació de diversos esquetxos d’elaboració pròpia sobre la vida de 4 dones.

A partir de l’escenificació de diverses escenes volem ajudar a identificar, analitzar i combatre les relacions de poder que s’han establert al llarg de la història per evitar que les dones ocupessin un espai preeminent en la vida pública. L’acte serà obert a tothom. Després de la representació hi haurà sopar de tapes a preus populars, també organitzat per la Dalla.

Co·loqui sobre el paper de l’home en el feminisme

D’altra banda, i per tal de reflexionar sobre com podem transformar entre tots i totes tant l’espai privat com el públic, el mateix 12 de març a les 12.00 del migdia, al local de la CNT d’Olot, Rubén Sánchez, psicòleg, agent d’igualtat  i membre del col·lectiu: Aliats del Feminisme,  dinamitzarà un col·loqui sobre el paper dels homes en el feminisme.