Agressió masclista a Olot

Reflexions entorn a l’agressió masclista que ha tingut lloc a Olot

Davant l’agressió masclista que ha tingut lloc a la nostra ciutat, Olot, volem compartir unes quantes reflexions, tant per comentaris que ens han arribat com per la forma de tractar la notícia d’alguns mitjans, no tots evidentment. Hi ha professionals que han fet molt bé la seva feina, però malauradament convidria que d’altres es posessin al dia:

1- Considerem que l’expressió “violència domèstica” no és del tot adequada perquè redueix un problema estructural a l’àmbit de la llar.  Fa temps que per aquests casos es considera millor utilitzar les expressions “violències masclistes”,”violències de gènere” o, directament, “terrorisme masclista”, ja que ajuden a comprendre millor que no es tracta d’un cas aïllat o individual sinó que forma part d’un problema social. (Recordem que la violència contra les dones és un problema  fruit de la persistència d’elements patriarcals, i no únicament una qüestió de desavinences entre els membres d’una parella).

2- D’acord amb el sociòleg noruec Johan Galtung, des del punt de vista del periodisme de la pau, caldria parlar periòdicament de la violència de gènere i sensibilitzar sobre el tema, enlloc de limitar-se a informar cada vegada que es produeix una agressió o una víctima. Cal plantejar-se quin sentit té que la violència de gènere sigui d’actualitat tan sols quan es produeix un nou assassinat i, sobretot, quina és la responsabilitat dels mitjans de comunicació davant un fenomen que afecta no només a les dones víctimes, sinó a tota la societat.

3-Considerem totalment irrellevants determinats detalls donats a l’article de El Punt Avui, on consten noms i cognoms, i descripcions del tot desafortunades i de caire sensacionalista.

4- Volem posar a la disposició de les persones que vulguin realitzar notícies o emetre qualsevol opinió sobre aquest tema que existeixen unes pautes per a no tractar la qüestió d’una forma sensacionalista. Es tracta d’un seguit de recomanacions sobre el tractament de la violència de gènere als programes informatius i d’entreteniment als mitjans de comunicació publicades l’any 2004:

http://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/mco_recomanacions_tractament_violencia.pdf

cropped-laDALLA_Garrotxa-2.jpg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *